Vuosikello

Kootusti tietoa Karjalaisen Osakunnan vuotuisista tapahtumista sekä fuksitapahtumista.

Tarkemmat, ajankohtaiset tiedot tulevista tapahtumista löydät aina Karjalaisen Osakunnan tapahtumakalenterista.

Abi-infokiertue

Osakunta kiertää vuosittain tammikuun alkupuolella Pohjois-Karjalan lukioissa kertomassa abeille Helsingin yliopistosta, Karjalaisesta Osakunnasta ja muutenkin Helsingissä opiskelusta. Samalla pääsee näkemään vanhoja opettajiaan ja muistelemaan abivuoden jännitystä opiskelupaikan valinnasta. Esittelyihin on olemassa paljon valmista materiaalia ja homma sopii hyvin uusille fukseillekin.

Osakunta korvaa esittelijöiden matkakulut.

Joosep Saks
Fuksimajuri, Kansainvälisten asiain sihteeri

Itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivä on varsinkin fukseille syyslukukauden tärkeimpiä päiviä, koska silloin he saavat osakuntanauhansa inspehtorilta ja pääsevät täysivaltaisiksi jäseniksi. Päivän ohjelma jakaantuu eri osiin:

1) Päiväjuhla vietetään osakuntatiloissa. Ohjelmassa on osakuntanauhojen ja muiden kunnianosoitusten jako, yleensä entisen osakuntalaisen pitämä juhlapuhe, musiikkiesityksiä sekä kahvia ja pullaa.

2) Päiväjuhlan jälkeen tarjoillaan juhlalounas. Juhlalounas tarjoillaan lähtökohtaisesti osakuntatiloissa.

3) Lounaalta siirrytään oman osakunnan lipun taakse ylioppilaiden itsenäisyyspäivän soihtukulkueeseen, joka kulkee Hietaniemen hautausmaalta Senaatintorille. Matkalla lauletaan maakuntalauluja televisiokameroille ja päästään vilkuttamaan istuvalle presidentille. Ylioppilaslakit mukaan!

Senaatintorilla kuullaan kulkueen jälkeen kaupungin ja ylioppilaskuntien juhlapuheita ja opiskelijakuorojen esityksiä.

4) Ilta päättyy vuorovuosin takaisin Domus Gaudiumille tai Pohjalaisten Osakuntien vieraaksi Ostrobothnia-taloon, jossa päästään nauttimaan kylmässä seisomisen jälkeen lämmintä glögiä ja seuraamaan Linnanjuhlia osakuntaseurassa.

Sarvijuhlat

Sarvijuhlia vietetään vuonna 1905 tapahtuneen Savo-Karjalaisen Osakunnan jakaantumisen muistoksi yhdessä Savolaisen Osakunnan kanssa. Tarinan mukaan omaisuudenjaossa jäljelle jäi yksi kahvikuppi ja iso juomasarvi. Kuppi heitettiin seinään ja sarvea päätettiin kierrättää vuorovuosin osakunnalta toiselle. Valitettavasti alkuperäinen sarvi on jo kadonnut, mutta myöhemmin hankittu uusi sarvi kiertää edelleen syksyisin pöydissä sisältönään loppumaton määrä perinteikkään salaisella reseptillä valmistettua taikajuomaa. Sarvijuhlat ovat vuorovuosin Karjalaisen Osakunnan tiloissa Domus Gaudiumilla ja Savolaisen Osakunnan tiloissa Uuden ylioppilastalon ylimmässä kerroksessa.

Liisankadun debatti

Liisankadun debatti on KyOn ja WiOn kanssa järjestettävä väittelykilpailu, jossa osakuntalaiset pääsevät debatoimaan kolmen hengen joukkueissa ajankohtaisista uutisaiheista. Debattia tuomaroivat perinteisesti osakuntien inspehtorit.

Kesäretki

Kesäisin osakunta järjestää yleensä kahden päivän retken jonnekin Pohjois-Karjalan kuntaan. Ohjelmassa on yleensä kunnanisien tapaaminen ja tutustumista mielenkiintoisiin paikallisiin kohteisiin. Kesäretken kohteen kanssakin ollaan joustavia.

Praasniekat

Praasniekat ovat osakunnan vuotuisista juhlista toiseksi suurimmat. Muodoltaan ne ovat osakuntatiloissa pidettävät pöytäjuhlat, mutta erikoisuutena pitopöydässä on perinteisiä karjalaisia juhlaruokia. Kutsuttuina on myös seniorijärjestö ja muiden osakuntien edustajia.

Praasniekoissa on myös runsaasti vapaamielistä ohjelmaa, kuten esimerkiksi järjen ja valistuksen nimissä pidettävä kappalaisen ”saarna” menneen vuoden kohokohdista ja varjotoverineuvoston jakamat diplomit oikeiden stipendienjaon perusteiden ulkopuolisilla perusteilla ansiokkaasti esillä olleille osakuntalaisille.

Praasniekkoja juhlitaan perinteisesti marraskuussa.

Vuosijuhlat

Vuosijuhlat ovat osakunnan vuoden suurin tilaisuus. Muotona on kolmen ruokalajin illallinen tapahtuman luonteeseen sopivassa juhlaravintolassa. Juhliin kutsutaan myös seniorijärjestömme ja muiden osakuntien edustajia.

Vuosijuhlan ajankohdan määrää jo 1860-luvun perinteiden mukaisesti Kalevalan päivä (28.2.), mutta käytännön syistä juhla pidetään yleensä sitä lähempänä olevana lauantaina.

Juhlaohjelmaan kuuluu muun muassa juhlapuhe, erilaisia musiikkiesityksiä, osakuntalaisten pitämiä puheita sekä tietysti akateemisten pöytäjuhlien tapaan hyvää ruokaa, juomaa ja paljon laulua. Juhlat päätetään aina akateemisiin juhlatansseihin. Näihin kuuluvat monille lukion vanhojen tansseistakin tutut Poloneesi, Pas de Espagne, Cicapo ja Mignon. Jos tanssitaidot ovat päässeet ruostumaan, tansseista pidetään aina erilliset harjoitukset noin viikkoa ennen juhlia.

Pukukoodina on juhlapuku eli miehillä frakki ja naisilla täyspitkä juhlapuku. Halutessaan frakin voi korvata myös tummalla puvulla.

Vuosijuhlissa myös kannetaan akateemisia ansiomerkkejä, joihin osakuntanauhakin kuuluu.

Nauhaohjesääntö ja etikettiasiat.

Maria Volmanen
Edustaja Ylioppilasasuntolasäätiössä, Sihteeri, Laulunjohtaja, Asuntotoimikunta, Puukellon toimituskunta, Brunssikerhon puheenjohtaja, Vuosijuhlatoimikunta
Jonna Rönn
Toiminnanohjaaja, Brunssikerhon puheenjohtaja, Kansainvälinen toimikunta, Koulutus- ja rekrytointitoimikunta, Vuosijuhlatoimikunta
Kata Ponkilainen
Tiedotussihteeri, Vuosijuhlatoimikunta
Juha Lehtinen
Isäntä, Itäsuomalaisen valtuuskunnan jäsen, Vuosijuhlatoimikunta
Milla Puuronen
Vuosijuhlamestari, Osakuntaneuvoston jäsenet, Kansainvälinen toimikunta, Tapahtumatoimikunta, Puukellon toimituskunta, Akateemiset asseet- kerhon puheenjohtaja
Tuomas Puumalainen
Vuosijuhlamestari
Juho Räsänen
Nettivastaava, Vuosijuhlatoimikunta, Edustaja Ylioppilasasuntolasäätiössä, Artin säätiön asiamies, Valokuvaaja, Asuntotoimikunta, Koulutus- ja rekrytointitoimikunta, Saunakerhon puheenjohtaja, Panokerhon puheenjohtaja
Sonja Behm
Arkiston- ja kirjastonhoitaja, Puukellon toimituskunta, Vuosijuhlatoimikunta
Olli Pitkänen
Purjehduskerhon puheenjohtaja, Osakuntaneuvoston jäsenet, Asuntotoimikunta, Vuosijuhlatoimikunta
Kerem Atak
Vuosijuhlatoimikunta
Joona Korkiakoski
Asuntotoimikunta, Vuosijuhlatoimikunta
Samuli Rantala
Vuosijuhlatoimikunta

Fuksitapahtumat

Syyskuu - Fuksipäivystys ja uusien illat

Syyskuussa on osakunnalla fuksipäivystys. Päivystyksissä pääsee tutustumaan osakuntatiloihin ja kirjautumaan matrikkeliin, eli liittymään osakuntamme jäseneksi. Fuksipäivystyksestä vastaavat fuksimajurien ohella koulutus- ja rekrytointitoimikunta. Uusien illoissa kerrotaan syvemmin osakunnasta, ja tutustutaan toisiin osakuntalaisiin rennoissa merkeissä.

Fuksisitsit

Pöytäjuhlat eli sitsit ovat perinteikäs akateeminen juhlamuoto, johon kuuluu kolmen ruokalajin illallinen asiaankuuluvine juomineen ja paljon laulua. Fuksisitseillä osakunta tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan ja harjoittelemaan pöytäjuhlatapoja turvallisesti omassa osakuntaseurassa. Fuksisitsit ovat uusille fukseille ilmaiset.

Fuksiaiset

Fuksiaiset ovat syksyn vapaamielisin tapahtuma, jossa uudet fuksit pääsevät suunnistamaan pienissä joukkueissa osakunnan lähialueilla pidettävillä rasteilla. Samalla saa hyvän tilaisuuden päästä tapaamaan uusia fuksitovereitaan.

Fuksiaiset järjestetään yhdessä naapuriosakuntiemme kymenlaaksolaisten ja wiipurilaisten kanssa.

Fuksien järjestämät pikkujoulut

Fuksit pääsevät vallan kahvaan järjestämään muille osakuntalaisille pikkujoulut. Kaikki mukaan järjestämään!

Joosep Saks
Fuksimajuri, Kansainvälisten asiain sihteeri
Tulossa Tapahtumat

Tapahtuma

Illanistujaiset

Ajankohta 24.1.2025 18.00 - 23.00
Tapahtumapaikka
Karjalainen Osakunta Leppäsuonkatu 11 00100 Helsinki